Alergia

GŁÓWNA TESTOWANIE
Powszechne substancje uczulające i zagrażające zdrowiu, które można zbadać Vega-Testem

AFLATOKSYNA
Żródłem jej mogą być albuminy w mleku, w sproszkowanych suszonych strąkach papryki, w kukurydzy, kakao, kozim mleku, ludzkim mleku, orzeszkach ziemnych i przetworzonej żywności.
Jest rakotwórcza, może wystepować w niektórych grzybach.

ALDEHYD OCTOWY
Jest to substancja chemiczna, używana w perfumach, sztucznych barwnikach, plastikach, syntetykach kauczukowych, lustrach srebrowych i włóknach utwardzanych żelatyną. Większe dawki mogą spowodować śmierć poprzez paraliż układu oddechowego. Może powodować symptomy podobne do występujących przy chronicznym alkoholizmie.

ASPARTAM
Jest to małokaloryczny slodzik (Nutrasweet), około 160 razy słodszy niż sacharoza. Po podgrzaniu przechodzi w toksyczny chemicznie alkohol metylowy!
Aspartam może zmieniać poziomy składników chemicznych w mózgu, co wpływa z kolei na zmiany w zachowaniu.

ANTYBIOTYKI
Powodują anafilaksję ( reakcja alergiczna mogąca spowodować wstrząs anafilaktyczny), astmę i pokrzywkę.

ASPIRYNA
Kwas acetylosalicylowy- używany jest zwykle jako lek antygorączkowy i przeciwbólowy. Aspiryna posiada właściwości antykoagulacyjne i dlatego znalazła szerokie zastosowanie w profilaktyce antyzawałowej.

AZOTANY
Po spożyciu są przetworzaone w azotyny, które mogą powodować obniżenie ciśnienia krwi, ból i zawroty głowy, palpitację serca, nudności, wymioty, biegunkę. Mogą także zmieniać się w nitrozaminy, które są karcynogenne(rakotwórcze).

AZOTAN POTASU
Jest to związek chemiczny stosowany w sztucznych ogniach, topnikach, w peklowaniu mięsa, w przetwórstwie tytoniu, w celu równomiernego spalania, w produkcji zapałek. Przedłużone spożywanie może doprowadzić do anemii, metahemoglobinemii i zapalenia nerek. po jego spożyciu mogą także występować wymioty i biegunka.

AZOTAN SODU
To chemiczna substancja stosowana do wytwarzania szkła, emalii do garnków, zapałek, peklowanego mięsa, stosowana w przetwórstwie tytoniowym, jako utrwalacz barwy mięsa. Wchodzi w skład podstawowych nawozów sztucznych.

AZOTYN SODU I POTASU
Są to związki chemiczne powszechnie wystepujące w wodzie pitnej oraz stosowane w konserwacji produktów żywnościowych. Powodują barwienie mięsa na kolor różowy, przedłużając jego świeżość oraz nadają charakterystyczny aromat. Biologiczny metabolizm azotynów powoduje powstawanie karcynogennych(rakotwórczych) nitrozoamin.

BENZEN
Człowiek pod wpływem tej substancji chemicznej może zachowywać się jak po spożyciu alkoholu, lekkie bóle głowy, dezorientacja, zmęczenie, i zmniejszenie apetytu. Benzen znajduje się w bęzynie samochodowej. Używany jest w produkcji gumy i tworzyw sztucznych:nylon, polistyren. Jest także obecny w wielu rozpuczszalnikach organicznych.

BARWNIKI ŻYWNOŚCIOWE
Wpływają na wzrost aktywności u dzieci, powodują reakcje alergiczne. Zazwyczaj wystepują w cukierkach, deserach, mąkach, produktach mlecznych, lodach, mrożonych kremach, ciastkach.Wrazliwość na barwniki żywnościowe może być związana z dolegliwościami takimi jak: astma, przewlekły nieżyt nosa, alergia żołądkowo-jelitowa, pokrzywka i obrzęk śluzówek.

BIFENYL
Używany powszechnie do konserwacji owoców cytrusowych - skórki cytryny (utrudnia wnikanie bakterii gnilnych, hamuje rozwój pleśni), ma silne właściwości grzybobójcze. Może być toksyczny dla układu oddechowego, krwionośnego, nerwowego,dla wątroby i nerek. Kontakt może wywołać podrażnienie oczu i nosa, wymioty oraz depresję.

CHLOR
Występuje powszechnie w wodach pitnych, bielinkach, sodkach dezynfekcyjnych. Powoduje ból głowy, ból i zapalenie jamy ustnej, gardła, żołądka. Może też powodować zdezorientowanie, delirium, podrażnienie przewodu oddechowego, obrzęk płuc, wypryski skórne i wymioty. Kontakt z chlorem może łączyć się ze wzrostem ciśnienia krwi, wywoływać cukrzycę, anemię, choroby serca, raka żołądkowo-jelitowego i przewodu moczowego oraz astmę.

CHLOREK AMONIOWY
Jest to sól amoniowa dodawana do pokarmów by rozjaśnić ich strukturę. Jest używana do nabłyszczania bawełny, w proszkach do prania, do produkcji sztucznych barwników, do łączenia żelaznych rur i do konserwacji sniegu(na stokach).W terapii (RKZ) równowago kwasowo-zasadowej jest stosowany jako składnik zasad kompensacyjnych. Nadmiar może spowodować bóle głowy, spadek energii, kwasicę i zakłócenie miesiączkowania.

CZERWIEŃ BRYLANTOWA
Jest powszechnie używana jako sztuczny barwnik w żywności, lekarstwach i kosmetykach oraz jako barwnik do ubrań.

FLUOR
Substancja chemiczna powszechnie stosowana w paście do zębów i wodzie. Kliniczne badania wykazały, że fluor przyczynia się do osteoporozy.

FORMALDEHYD
Substancja chemiczna, występująca w domowych detergentach i środkach czystości, w odczynnikach fotograficznych, farbach i gumach, pestycydach i lekach przeciwko robakom, w spalinach samochodowych, papierze toaletowym i ręcznikach papierowych, klejach, środkach dezynfekcyjnych i ochronnych. substancja ta stosowana jest w farmacji i w produkcji tekstylii. Formaldehyd może być wytwarzany w trakcie spalania węgla i w czasie palenia papierosów. Powodować może irytację, dezorientację i depresję.



FENOL
Jest stosowany do powlekania blach używanych w produkcji puszek, jako środek dezynfekujący, jako składnik wielu komponentów medycznych i przemysłowych,leków (np. kwasu acetylosalicylowego),herbicydów, barwników a także w miejscowym znieczuleniu oraz jako środek przeciwświądowy. Może powodować skórne wysypki, złuszczanie, obrzęki, pokrzywkę, wymioty, odrętwienie, zimne poty, konwulsje i zapaść krążeniową.

GLUTEN
Jest to proteinowy komponent zbóż, może być używany do ulepszania struktury wyrobów cukierniczych. Spożywany alergizuje, podrażnia ściany jelitowe u pacjentów z wrazliwością na gluten i może kolidować z normalną absorbcją czynników odżywczych diety. Może być także przyczyną biegunek, wyczerpania, osłabienia, straty wagi, może powodować nieznaczne uszkodzenia jelitowe.

KWAS BENZOESOWY
Środek zabezpieczający żywność.Występuje naturalnie w jagodach, suszonych śliwkach, herbacie, cynamonie, w goździkach.Stosowany jako środek konserwujący (popularnie benzoes, oznaczenie w krajach EWG: E210), zazwyczaj sól sodowa kwasu benzoesowego (benzoesan sodu, oznaczenie E211), oraz aromat do wielu produktów spożywczych, np.: warzonych napojów bezalkoholowych, bezmlecznych dipów, ciast (głównie jabłecznika), gumy do żucia soków owocowych, margaryny oraz lodów.. Poprzez podrażnienie żołądkowo-jelitowe powoduje chwilowy niepokój.W nadmiernych ilościach kwas benzoesowy może powodować astmę, pokrzywkę oraz problemy behawioralne. W niektórych przypadkach wpływa również niekorzystnie na płuca, a także podrażnia oczy i skórę. Jest toksyczny dla układu nerwowego. W związku, iż jego pochodną jest aspiryna, powinny go unikać osoby uczulone na ten lek

METABISULFIT SODU
Jest to chemiczna substancja stosowana jako antyoksydant farmaceutyczny. Jest używanan do zapobiegania i zahamowania rozkładu bakteryjnego. Minimalizuje ciemnienia i przebarwienia. Może powodować reakcje astmatyczne.

MSG
Jednosodowa glutamina. Sól sodowa kwasu glutaminowego, w skrócie MSG. Substancja chemiczna używana jako sztuczny dodatek smakowy. Występuje w przetworzonej żywności, w popularnych pokarmach typu fast food. Może powodować odrętwienie, palpitacje serca, zimny pot, depresję, zawroty głowy, napady niepokoju, paniki, migreny, dezorientacje, sztywność i opuchnięcie mięśni, padaczkę, bóle stawów i mięśni podobne jak przy grypie, zaburzenia mowy, biegunkę, skurcze żołądka, nudności, wymioty, wysypki skórne, pokrzywki, zaburzenia wzroku i trudności z koncentracją, ból głowy-tzw. "syndrom chińskiej restauracji" i może być powodem otyłości.
MSG można znaleść również w szamponach, mydłach i innych kosmetykach często pod nazwą: hydrolizowanych protein i aminokwasów.
Wiele firm produkujących leki wykorzystuje MSG jako wypełniacz w tabletkach i innych farmaceutykach.
MSG można znaleść pod nazwą: glutaminianu, autolizowanych drożdży, protein drożdżowych, ekstraktu z drożdży, teksturowanych protein, jednopotasowego glutaminianu, kazeinianu sodu, hydrolizowanej kukurydzy, glutaminianu sodu, "naturalne smaki".

NIKOTYNA
Substancja chemiczna otrzymywana z suchych liści Nicotiana tabacum. Występuje w kompleksach z kwasem cytrynowym i jabłkowym, i jest składnikiem produkcji przemysłu tytoniowego. Może być stosowana w środkach owadobójczych i grzybobójczych. Symptomami toksyczności nikotynowej są ekstemalnie: nudności, wymioty, konwulsje, rozkojarzenie i drgawki.powoduje zwężenie naczyń krwionośnych i lekki zastój centralnego układu nerwowego. Nikotyna występuje w bananach, słodzie, krowim mleku, ziemniakach i pomidorach.
Do góry