Uszczelnianie jelit
Pierwsze, podstawowe testowanie Vega-Test'em pozwala sprawdzić, czy zaistniała w jelicie dysbioza, czyli zachwiana równowaga bakterii: Bifidobacterium Bifidum, Longum, Clostridium, Eubacterium, Fusobacterium, które mają wpływ na wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych np. kwas masłowy niezbędny do prawidłowej regeneracji nabłonka jelit, co ma decydujący wpływ na szczelność jelit.
1 Program domowy - sprawdzanie szczelności jelit.
Test taki należy przeprowadzić, wypijając 1/2 szklanki soku z buraka. Podczas oddawania moczu trzeba zwrócić uwagę na jego kolor.
Jeśli mocz, będzie podbarwiony na różowo, oznacza to, że barwnik z soku swobodnie przeniknął przez ścianki jelit do krwiobiegu.
Czy to już jest "zespół nieszczelnego jelita"?
Podobno istnieje zespół chorobowych zmian śluzówki jelita nazwany zespołem przepuszczającego jelita (Leaky Gut Syndrome - LGS).
Najczęstszą przyczyną tego zjawiska jest spożywanie niewłaściwych pokarmów (fast-food, konserwanty, wysoko przetworzone produkty), niektórych leków (antybiotyki, leki przeciwzapalne, przeciwbólowe, hormony, sterydy), alkoholu i kofeiny, związków toksycznych (metale ciężkie) oraz doprowadzenie o zaburzenia składu fizjologicznej flory jelitowej, czyli wyparcie bakterii probiotycznych przez bakterie i grzyby patogenne.
Zespół LGS rozpoczyna się wraz z toczącym się na ściankach jelita procesem zapalnym, który doprowadzić może m.in. do uszkodzenia połączeń między komórkami nabłonka jelitowego. Wtedy jelito "przecieka" i traci zdolność wybiórczej absorpcji składników pokarmowych. W ten sposób ze światła jelita do układu krążenia dostają się niewłaściwe, szkodliwe czynniki, które mogą wywołać szereg zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Konsekwencją tego jest powstanie u człowieka bardzo wielu objawów, m.in.: problemów skórnych, zaburzeń związanych z przewodem pokarmowym, dolegliwości stawowych, problemów ze snem, z koncentracją i pamięcią, depresje. Mogą pojawić się problemy kardiologiczne, zaburzenia ciśnienia krwi, obrzęki, a także zaburzenia odporności.
2 Program - odkwaszanie środowiska jelit i zasiedlanie probiotycznymi bakteriami. Źródłem takich bakterii powinny być naturalne produkty spożywcze takie jak: kiszonki warzywne i ich soki, zakwaszone produkty mleczne: maślanka, zsiadłe mleko, kefir, serwatka.
Aby bakterie probiotyczne rozwijały się w jelicie potrzebują do swojego wzrostu prebiotyków.
Na naszym rynku można znaleźć prebiotyk w postaci sypkiej INULINA do posypywania pokarmów przed spożyciem lub tabletki do ssania szwajcarskiej firmy VIANESSE.